Flytt RUT-Tjänster

Tips för dig som tänker flytta hemifrån

TvättsvampAtt flytta hemifrån kan kännas både otroligt spännande och väldigt läskigt på en och samma gång. Det är mycket att hålla koll på samtidigt: lägenhetskontrakt, hyra, nya möbler, nya grannar och en massa annat.

Plötsligt är det du som ansvarar för allt från en trasig spis till läckande rör. Med rätt förkunskap och god framförhållning behöver det dock inte vara lika stressigt som du kanske tror, inte med flyttfirmor göteborg!

Dags att skaffa jobb eller ansöka om CSN
Först och främst behöver du självklart ha en stadig inkomst, annars är det inga seriösa hyresvärdar som kommer att godkänna dig som hyresgäst. Om du har tänkt studera är det viktigt att du ansöker om studiemedel från CSN i god tid. Beslutet från CSN kan du senare använda som bevis på inkomst när du söker lägenheter.

Om du istället har tänkt jobba är det rekommenderat att du börjar redan några månader innan flytten. Har du planer på att lämna din hemstad får du förmodligen nöja dig med korttidsboende ett tag innan du kan börja söka ett förstahandskontrakt eller ett längre andrahandskontrakt.

Budgeten är A och O
Pengar är inte lösningen på precis alla problem, men hjälper vid de allra flesta. När det är dags att flytta hemifrån vill du självklart ha stenkoll på din privatekonomi eftersom oförutsedda utgifter inte är ovanliga. En buffert på minst 10-20,000 kronor är rentav nödvändigt.

Du kanske har med dig en del möbler från barndomshemmet, men om du har bott hos föräldrarna hela livet är det nog många nödvändiga inköp när du precis har flyttat. Det mest grundläggande är dock pengar för mat, hyra och transport. Det är viktigt att du planerar en budget innan flytten. Att behöva be föräldrarna om ett lån redan första månaden i ditt nya boende är inte särskilt kul.

Hitta rätt lägenhet
När du flyttar för första gången är det nya boendet vanligtvis en lägenhet. Med tanke på att du förmodligen kommer att bo i samma lägenhet i minst ett år är det viktigt att du väljer ett boende som du trivs med och som känns rätt.

Vad du borde prioritera beror självklart på dina behov och vad du själv föredrar, men här nedan hittar du en kort checklista över det mest grundläggande:

• Tryggt område
• Nära till matbutiker
• Nära till buss och tåg
• Fräsch och modern lägenhet
• Fräscht och funktionellt kök
• Gott om utrymme
Om du förbereder dig ordentligt behöver din första flytt varken knäcka budgeten eller kännas överväldigande. Följer du tipsen ovan kommer du ha skött det mest grundläggande du behöver göra inför din första flytt någonsin.