Begravning

Att arbeta på en begravningsbyrå

Att möta döden är någonting vi alla kommer att göra förr eller senare. De allra flesta av oss kommer att behöva ta farväl av någon älskad närstående innan vi själva ligger där. När en nära anhörig har gått bort är det en hel del saker som behöver styras upp, saker som de närmsta anhöriga inte riktigt har koll på, eller orkar ta sig an. Släkt och vänner ska informeras, begravningen ska planeras, det ska väljas kista och gravsten och mycket mer. En begravningsbyrå hjälper till med allt detta. Begravningsbyrån har också koll på juridiska frågor som kan uppstå.

Vad en begravningsbyrå gör

Begravningsbyråns uppgifter är att stödja och lotsa de närmaste anhöriga genom hela processen – från hämtning av den avlidne och planering av begravningsceremonin till bouppteckning och städning av dödsboet.

Vad innebär arbetet på en begravningsbyrå?

De som arbetar på begravningsbyråer benämner sig antingen som begravningsentreprenörer eller begravningsrådgivare. Förr var titeln begravningsentreprenör vanligare. Tidigare har det varit begravningsentreprenören som haft hand om hela processen – från att hämta den avlidne till att planera hela begravningen. Nuförtiden är det vanligt att dela upp detta yrke i två delar – begravningsrådgivaren som sköter planeringen och genomförandet av begravningen, och transportören som hämtar den avlidne och lägger denne i kistan. Men många begravningsbyråer är relativt små företag och då kan det vara en och samma person som sköter allt.

Men vad innebär egentligen arbetet som begravningsrådgivare? I arbetet som begravningsrådgivare möter du människor som befinner sig i sorg. Vi reagerar alla olika på sorg, vissa hamnar i chocktillstånd och kan inte riktigt ta in vad som har hänt, medan andra är djupt förtvivlade. Det finns också de som reagerar genom att direkt börja ordna med alla praktiska saker som kommer med ett dödsfall. Som begravningsrådgivare måste du vara beredd på att möta människor i olika krisartade känslotillstånd. Du måste också ha goda kunskaper i lagstiftning gällande bouppteckningar. Som begravningsrådgivare har du mycket kontakt med andra företag och med myndigheter. Det kan handla om att beställa mat och dryck från en cateringfirma, beställa blommor, kontakta företag som tillverkar kistor och urnor och att prata med bouppteckningsförrättare och jurister.

Vad krävs för att arbeta som begravningsrådgivare?

Lyhördhet, lugn, flexibilitet och ödmjukhet är egenskaper som är viktiga att ha om man ska arbeta som begravningsrådgivare. Du behöver också vara strukturerad och bra på att organisera och planera. Du får inte vara konflikträdd. Ibland händer det att anhöriga inte är överens om frågorna som rör begravningen och då är det viktigt att kunna medla i det. Att vara trygg i sig själv och inte vara rädd eller osäker inför möten med människor i kris är också någonting som är otroligt viktigt.

Det finns ingen direkt utbildning till yrket som begravningsrådgivare. Man kan bli upplärd direkt på begravningsbyrån som nyanställd. Större begravningsbyråer erbjuder ofta sina anställda interna utbildningar för kompetensutveckling. Att ha erfarenhet av arbete inom vården kan vara en bra merit. Körkort är alltid meriterande, men det är inte alltid det är ett krav.