Digitala Saker Flytt RUT-Tjänster Turism Uncategorized

Arbetstillfällen som ökar på sommaren

Söker du sommarjobb är chansen störst att få jobb inom områden där utbildning inte krävs och personalstyrkan inte kan minimeras under sommarmånaderna. Det finns även vissa branscher som får ökat personalbehov just under sommaren. Här är chansen till sommarjobb extra stort.

Vi flyttar mest i augusti

SCB anger att vi flyttar mest i augusti och därefter kommer juni. Under april är det minst antal som flyttar. Det finns flera orsaker till att flest flyttar under sommaren och en är skolstarter. Studier på annan ort gör att många studenter flyttar i augusti då man får tillgång till studentlägenheter.

Detta betyder även att antalet person som tar hjälp av en flyttfirma ökar under augusti. Även om inte alla låter en flyttfirma göra jobbet så är det fler under de perioder då fler flyttar. Det är även ett jobb man kan söka utan utbildning eller erfarenhet. Den utbildning som behövs ges på den flyttfirma man får jobb på. Däremot finns stor fördel att ha god fysik för att orka med arbetet.

Många trädgårdar att hålla efter

Under sommarmånaderna ska gräset klippas, rabatter rensas och trädgården hållas fin. Många njuter av att ta hand om sin trädgård och gör det gärna på sin semester. Men ska man åka bort någon vecka behövs fortfarande gräset klippas. Dessutom finns fördel i att ta in posten och på andra sätt påvisa att familjen inte är bortrest.

Flera städföretag erbjuder en rad olika RUT-tjänster och inom dessa hittas bland annat trädgårdsskötsel. Det går alltså att få 50 % rabatt på exempelvis gräsklippningen. Dessa företag ökar omsättningen under sommaren och söker generellt fler timanställda.

Till flera av dessa klassiska RUT-tjänster behövs ingen utbildning. Ett skönt sätt att tjäna pengar och njuta av det fina vädret på en och samma gång.

Turismen exploderar i juni

I stora delar av landet ”exploderar” turismen i början av juni. Sommarlov från skolor och utländska turister är två av orsakerna. Dessutom är den svenska sommaren så kort att turistsäsongen blir extra intensiv.

Campingar, upplevelseföretag, b&b och caféer ökar omsättningen rejält och för många företag är semestersäsongen förutsättningen för att överleva ekonomiskt. Detta inte minst i delar av södra Sverige, på Gotland och Öland.

I likhet med att jobba på en flyttfirma behövs här ingen specifik utbildning utan framförallt handlar det om personlig lämplighet. Att däremot ha jobbat på en camping tidigare när man söker jobb på camping är självklart fördelaktigt. I likhet med att erfarenhet alltid är positivt.

Dagligvaruhandeln skapar 19 000 arbetstillfällen

Svensk Handel sammanställde, år 2019, att dagligvaruhandeln skapar 19 000 arbetstillfällen under sommaren. Man räknade då med att var tredje butik var tvungen att ta in extrapersonal. Detta går därmed lite ”hand i hand” med de turistrelaterade arbeten under sommarmånaderna.

Men det är inte bara turisterna som handlar mer utan även de som fortfarande är kvar på jobbet. Under sommaren ändras köpvanorna och tillgänglighet till att kunna grilla och bada påverkar tydligt vad som efterfrågas.

Var jobbar du i sommar? På en flyttfirma, städfirma eller inom turism? Våga tänka utanför bekvämlighetszonen och sök i god tid så ökar chansen att du får jobb.