Digitala Saker Flytt RUT-Tjänster

Hur ska flytten ske?

Det är ett stort beslut som fattas den dag man bestämmer sig för att flytta men det är inte slut där, mycket återstår att ha koll på innan flyttlasset går. Ska en flyttfirma flytta allt – eller ska ni klara det själv?

Inventera och välj vem som ska göra flytten

Till att börja med är det bra att med ett block i handen gå igenom rum för rum och anteckna vilka möbler som finns där, vilka saker och hur många flyttkartonger som kan behövas. På så sätt kan man sedan enkelt få en översikt över om det är värt att genomföra flytten själv eller anlita en flyttfirma. Det här anteckningarna är också bra att ha om man bestämmer sig för att kontakt en eller flera flyttfirmor så att de får ett underlag till offerten.

Även om man tänkt att sköta hela flytten själv med familj och vänner så kan det vara bra att få de där offerterna från flyttfirmorna. Då har man något att jämföra med när man letat runt efter pris för att hyra lastbil eller släp. Att hyra ett släp är förstås billigt men det får inte plats lika mycket i släpet vilket innebär att det kan bli många turer fram och tillbaka. Är det långt till det nya boendet springer kostanden i drivmedel iväg ganska fort och då kan det snart visa sig att en flyttfirma kan vara värt att lägga ner pengar på.

Fördel eller nackdel att anlita en flyttfirma

Självklart kan det både bli billigare och roligt att engagera vänner och familj i flytten men den som stått där på flyttdagens morgon och med facit i hand insett att det inte var så många som kunde ställa upp som man hade hoppats är inte lika nöjd. Det kan bli väldigt tungt arbete för de stackarna som kom.

Den som anlitar en flyttfirma behöver inte oroa sig för om flytten kommer att bli av på den utsatta tiden eller inte. Det är flyttfirmans ansvar att se till att allting flyter som det ska. En flyttfirma har dessutom erfarenhet och kan i förväg beräkna hur lång tid allt beräknas ta till skillnad från den som roddar allting själv.

Det man ska tänka på när man anlitar en flyttfirma är att ta reda på om de använder sig av konsumentverkets riktlinjer, de som heter Bohag 2010. Man bör även kolla upp att den lastbilschaufför som ska transportera bohaget har ett godkänt yrkestrafiktillstånd. Annars finns det risk för att företagets försäkringar inte gäller.

Nackdelen med en flyttfirma är förstås att det blir dyrare men man får inte glömma bort möjligheten att utnyttja rut-avdraget. På så sätt får man ner kostnaden betydligt. Sen får man inte glömma bort att det gäller att vara ute i god tid om man ska anlita en flyttfirma. De är ofta fullbokade och precis som med mycket annat så kan priset bli högre bara för att det är i sista minuten. Bor man i en lägenhet eller köper ett hus brukar uppsägningstiden och tillträdestiden vara 3 månader. Använd den tiden till att hitta ett företag med bra pris, godkända avtal som kan komma den dag som passar dig.