RUT-Tjänster

Vanliga Rut-tjänster  

Något som verkar ha minskat den svarta arbetskraften och ökat på antalet enkla jobb i Sverige är Rot- och Rut-avdragen. Genom att få skatteavdrag för halva kostnaden av en tjänst har fler börjat köpa in hjälp i hemmet. Här är fem vanliga Rut-jobb och när du kan tänkas vilja använda dem.

Städ

Om du nyligen haft en flyttfirma hemma som tagit till bohag till ditt nya drömboende kan det vara skönt att bara stänga dörren om sig och gå vidare. Städning i samband med flytt är en typisk rut-tjänst men idag har många också börjat köpa in hjälp för vanlig hemstädning.

Varannan vecka

Många väljer att ta hjälp av en städfirma för att göra grundläggande städning en gång varannan vecka. Mellan dessa perioder kan man själv dammsuga, soppa och damma av det värsta. Kanske att kök och badrum behöver lite kärlek mellan varven men du slipper det tuffaste städjobbet.

Flyttfirma

Varför bära tungt och riskera att skada ryggen när man kan få hjälp av en flyttfirma för en överkomlig kostnad. Jämfört med att hyra en bil själv, ta ledigt ett par dagar och göra jobbet ensam eller med några vänner är det nästan alltid billigare att köpa in hela tjänsten. Framför allt är det skönt att låta en flyttfirma göra jobbet åt dig.

Vad du får avdrag för

Kom ihåg att skatteavdraget gäller för själva arbetskostnaden och inte kostnaden för flyttbil och bensin. Det går heller inte att föreslå att er flyttfirma ska bjuda på bilkostnaden och höja timpriset på flyttgubbarna. Det måste vara ett riktigt uppdrag och betalningen ska ske på rätt sätt.

Trädgårdsskötsel

Plantera häck kan för vissa vara en trevlig avkoppling och för andra är det ett nödvändigt ont. Trädgårdsskötsel är ett vanligt jobb du kan hyra in någon för och få Rut-avdrag på arbetskostnaden.

Barnpassning

Om man inte har mor- och farföräldrar i närheten som kan rycka in kan barnpassning vara det som räddar relationen. När vardagen går över till logistik är det skönt att få ett andrum för bara dig och din respektive. Vill man underlätta en flytt till låg kostnad kan men till exempel ta in någon för barnpassning när man själv agerar flyttfirma.

Snöskottning

Den här vintern har än så länge varit i mildaste laget även om man fått sin beskärda del uppe i norr. Både äldre som inte har orken och yngre som inte har tiden kan hyra in hjälp med snöskottningen.